2007. július 19., csütörtök

Ki kicsoda projekt

A miniatúrák gyűjtése, festése vagy mintázása nem a legelterjedtebb hobbi, mégis jópáran űzik. Az úgynevezett miniature wargaming elsősorban az angolszász országokban, a németeknél, a franciáknál és Skandináviában népszerű, az utóbbi időben pedig a mediterrán országokban is megerősödött. Eredetileg a XIX. századi Poroszországból származik, és nem csoda, hogy a szomszédos, megfelelően fejlett vidékeken vert gyökeret. A legtöbb érdeklődőnek azonban, származzon akárhonnan, van egy közös vonása: úgy tekint a dologra, mint ahogy gyerekkorunkban mindannyian tekintettünk a repülőgép-makettekre. Fellelkesített a dobozon látható illusztráció, ki is követeltünk magunknak egyet-egyet, majd zavarba jöttünk, amikor a dobozban festetlen, összeépítésre váró műanyagdarabokat találtunk. A bátrabbja azért nekiesett a mellékelt pillanatragasztóval és matricákkal felfegyverkezve, majd csalódottan otthagyta a francba az egészet, mert az egész így már nem volt szórakoztató.

A wargaming miniatúrákkal — ellentétben a repülőmodellekkel — akár játszani is lehet, ez pedig sokakat megtart a hobbi mellett. Ők tökéletesen elégedettek a festetlen vagy tessék-lássék összekent és összeragasztgatott figurákkal, számukra maga a játék a fontos. Elítélni semmiképpen sem akarom őket, bár számomra ez a hozzáállás a jóízlés teljes hiányát jelenti, és mentségnek azt sem tudom elfogadni, hogy nem mindenkinek van kézügyessége a modellezéshez. Ha órabérbe számítom át, hogy mennyi időbe telik elfogadható módon kifesteni egy-egy minit, vagy arányosan mennyi időbe kerül megkeresni egy bérfestő díját, akkor azt kell mondanom, hogy a „tehetségtelen” játékos semmivel nem jár rosszabbul. Sebaj, a gyártókat a vásárlók tartják el, ezért így vagy úgy, de legyen csak minél több belőlük. Most viszont azokról szeretnék írni, akik nemcsak lelkesek, de a miniatúrák között megtalálták azt a csatornát, amelyen keresztül valóban értékes munkára foghatták tehetségüket. A dolog nemcsak a szigorúan vett kézügyességről szól, hanem ide értem az összes, miniatúrákkal kapcsolatos kreatív tevékenységet.

A jövőben megpróbálom bemutatni az általam nagyra becsült alkotókat, legyen szó festőkről, szobrászokról, grafikusokról, írókról, webmesterekről vagy közösségi szereplőkről. A válogatás természetesen önkényes, csak arról lesz szó, aki nekem is tetszik (a kimaradók valószínűleg súlyosabb személyiségtorzulás nélkül átvészelik majd a traumát). Semmiképpen sem akarok biográfiákat írni vagy komplett galériákat hosztolni. Egyszerűen csak a figyelmet akarom felhívni pár érdekes oldalra, hátha van, aki nem ismeri őket. Mellesleg mindegyik jó példa arra, hogy mennyire nem jelent szart se a művészet szó.

A sorozatnak egyelőre a műhely címkét adtam, amit adandó alkalommal vagy lecserélek, vagy simán megsemmisítek. A névsort Jakob Rune Nielsennel fogom kezdeni, de lehet, hogy nem.

3 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

"Ha órabérbe számítom át, hogy mennyi időbe telik elfogadható módon kifesteni egy-egy minit, vagy arányosan mennyi időbe kerül megkeresni egy bérfestő díját, akkor azt kell mondanom, hogy a „tehetségtelen” játékos semmivel nem jár rosszabbul." Ööö... Nem egészen tudlak követni. Jól sejtem, hogy az a lényeg, hogy nem túl drága megfestetni a miniatúrákat valakivel?

Unknown írta...

Nem a konkrét értékek a lényegesek, hanem az arányok: én lassan festek, tehát végzek mondjuk 8 óra alatt 2 darab 30 mm-es minivel. Ugyanezt a 2 figurát összesen 4000 forintba kerülne kifestetnem. A saját figuráimon tehát virtuálisan 500 forintos órabérrel dolgoztam (és még az ecsetet, festéket, stb. is nekem kellet megvennem hozzájuk).
Nyilván szélsőségesnek tűnik a leegyszerűsítés, mert én hobbiból festek, mástól meg elvárom, hogy a szabadidejében is pénzt keressen. Nem várom el. Csak úgy gondolom, hogy a kézügyesség hiánya nem egyenlő az elkötelezettség hiányával. Semmi gond nincs, ha valakit nem érdekel, hogy szép vagy moslék figurák ülnek a polcán. Ízlések és pofonok. Viszont azt senki ne mondja, hogy a lelkesedés hiányán kívül más akadálya is van a dolognak, mert aki jól fest, annak esetenként sokkal többe kerül ez a hobbi. (Nemcsak anyagilag.)

Névtelen írta...

Szerintem nem a pénz szokott lenni az elsődleges "hárítási" tényező a saját festéssel kapcsolatban (hárítás = gyenge kifogás). Sokkal gyakoribb a "nekem nincs tehetségem/türelmem az ilyesmihez". Na ez nem más, mint bullshit. Nekem 0 (nulla) százalék rajztehetségem van, a kezem remeg (elvileg genetikai, de lehet, hogy alkoholista vagyok), és általában 12 másodperc alatt unok rá dolgokra. Mégis rávettem magam, hogy megpróbáljak saját készítésű figurákat csinálni. Nem mondom, hogy esélyes lennék Golden Demonra, de zéró alapismerettel, szar ecsettel és festékkel képes voltam tisztességes minőségű figurákat alkotni. Hasonló kvalitású öcsém ugyanezt hozta pepitában (kb. 10 évesen). Szóval csak tessék megpróbálni, menni fog!