2007. július 16., hétfő

Hasznos holmik: Reaper Miniatures

A Games Workshoppal kapcsolatos hisztim után felmerül a kérdés, hogy „Moriarty, nem tudnál egyszer a változatosság kedvéért valami felemelőt is mondani?” Majd olyat is fogok csinálni, mert a GW annak ellenére kincsesbánya, hogy az utóbbi időben nejlonzacskó nélkül nem merek az újdonságaikról olvasni. Viszont ha már felemelő dolgokról beszélünk, akkor — azon kívül, hogy „szar” — eszembe jut még a Reaper és a Privateer Press. Különösebben nagy tapasztalatom egyikkel kapcsolatban sincs, de a Reapertől már rendeltem, ezért velük kezdem.

A Reaper Miniatures egy megfelelően béna elnevezéssel és logóval működő texasi cég. Négyen alapították még '92-ben, de az idők során rengeteg szobrász munkái megjelentek a kínálatában. A 25-28 mm-es minik között — ami kb. az 1:72-es méretaránynak felel meg — két fontos vonalat is visznek: ezek a szintén bámulatosan eredeti Warlord és a Dark Heaven Legends néven futnak. A Warlordhoz elvileg saját szabályok is tartoznak, ez a kötelező Warhammer-klón a Reaper kínálatában. A Dark Heaven Legendsszel kapcsolatos érdekesség: a Reaper oldalán azt állítják, hogy már több mint tízmillió blisztert eladtak belőle, ami azért nem gyenge dolog. A szóban forgó oldal kezelése meglepően körülményes, ezzel együtt érdemes meglátogatni, mert hatalmas a választék. A CAV-nak keresztelt Battletech-utánérzést csak a teljesség kedvéért említem meg, nagyon igénytelen dolog. Bár én a BT-t is annak tartom, úgyhogy ki tudja.

A Reaper festékeit még nem próbáltam, de majd valahol, valahogy, valamikor. A figurákat igen: ezek minősége van, aki szerint kérdéses, nekem viszont sem az öntéssel, sem magával a fémmel nem volt soha semmi problémám. Mint ahogy az árukkal se: 6-700 forintot bármikor adok egy miniért, ha tetszik. Jó hogy. (Igaz, hogy most erős a forint, de tökmindegy. A GW így is, úgy is két-két és félszer drágább.) A színes kínálaton túl a művészek közül sokan rendelkeznek jól definiált stílussal, ami szerintem tovább árnyalja a képet. Werner Klocke egyértelműen a kedvencem, a képeken is az ő munkái láthatók. Persze a többiek is gyakran csinálnak nagyon rendben lévő miniket, úgyhogy sűrű a mezőny. Remélem, hogy lesz majd időm bajlódni a fotózással, és akkor mutatok saját festésű darabokat is.

Ízlés dolga, de nekem általában azok a figurák tetszenek, amelyek elég emberszerűek, és nincs rajtuk három tonna páncél — ezeknek a mintázásához több tudás és tehetség kell, jobban is lehet szeretni őket. Például az itt látható törpe és b. neje nem túl bonyolult figurák, de annyira el van találva a felépítésük és a póz, hogy azt akár kurvajónak is nevezhetem. Az agyonvasalt, agyonpakolt vagy kevésbé humanoid alakok ritkán ennyire kifejezőek, és sokszor a szobrász anatómiai felkészületlenségének nyomaira bukkanhatunk velük kapcsolatban, amit ezeknek a torz figuráknak éppenhogy jobban el kellene rejteniük. Szerencsére a Reapernél ilyen is, olyan is van, a Hulk-rajongóknak ugyanúgy kedveznek, mint nekem. (Annak meg külön varázsa van, hogy az ügyfélszolgálat komolyan veszi az embert, de erről majd később.)


Folytatás a Privateer Pressről szóló közhelyekkel és remélhetőleg saját Reaper anyaggal, most kénytelen vagyok négy másodpercen belül elaludni.

2 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

"Törpe és b. neje nem túl bonyolult figurák, de annyira el van találva a felépítésük és a póz..."

Jaja! Tökre egyértelmű, hogy azt mondja az asszonynak, hogy "Menjél Fiam, Marika! Ott van még egy okenit geoda, amit otthagytál!" LOL

geistwald írta...

:D Mostantól hetente eszembe jut majd a metrón, hogy "menjél fiam, Marika", és mindenki hülyének fog nézni, amikor elkezdek magamban nyöszörögni.