2007. július 8., vasárnap

Burn the heretic, kill the mutant, purge the unclean

a: Games Workshop just released a new edition of Warhammer!
b: Gee, after five tries, you think they'd get it right...

Aki ismeri a Warhammer 40k-t, annak a cím is ismerős. Aki nem ismeri, az valószínűleg enélkül is élhet teljes életet, mondom ezt bármiféle meggyőződés nélkül. A lényeg az, hogy elérkezett az idő, amikor a birodalmi inkvizíció szájába adott sommás megállapítást a Games Workshop elkezdhetné saját magára vonatkoztatni. Egyszerűbben fogalmazva: a valaha országosan jófej GW sikeresen átváltozott egy sótlan, beszűkült, pénzéhes trágyahalommá. Az ember nem szívesen ismeri be, hogy amire élete során elköltötte egy kisebb műhold árát, az jó eséllyel megszűnik létezni — a GW ugyanis pótolhatalan, és ha lerombolja a saját maga által felépített legendát, akkor nemcsak a Warhammer süllyed visszavonhatatlanul a StarWars újkori mélységeibe, de nem is marad senki, aki továbbvihetné a boltot. Az egész kicsit arra hasonlít, mint amikor egy jó helyen lévő, olcsó, teljesen korrekt kocsmának elterjed a híre, és öt perc alatt elárasztják azok a figurák, akik elől egyébként a normális ember kocsmába szokott menekülni.

A GW egyrészt drága lett. Persze olcsó sohasem volt, de az a pofátlanság tetején lévő habon a koktélcseresznye, hogy drágábban adják a plasztikot, mint mások a fémet. És ha már a pofátlanságnál tartunk: az áremeléseket vagy új termékeket nemcsak új szabályok segítségével próbálják lenyomni a kedves vásárló torkán (az ilyesmi máshol is mindennapos), hanem az új szabályok gyakran kizárják a játékból a korábban megvásárolt dolgokat. Az milyen, hogy bejelentek egy kiegészítőt, eladok hozzá csiliárd figurát, majd közlöm, hogy senki ne mozduljon, holnaptól ez a kiegészítő szabálytalan. Jómagam csak félig csináltam meg egy sereglistát, amikor olvastam a nottinghami agytröszt hírharangjában, hogy már ne is folytassam. Persze minden egyes figurát fél mázsa green stuffal tettem egyedivé, és nemcsak a pénzem, de a szabadidőm is benne volt. Van, aki erre azt mondja, hogy az éppen hivatalos versenyszabályok nem számítanak, hiszen ha az ellenfelem beleegyezik, továbbra is játszhatok az érvénytelenített listámmal. Csak azt tudom rá válaszolni, hogy #í$]e56éáu%/UI:.

A másik probléma: régebben simán kiröhögtem azokat, akik szerint a GW miniket gyűjtögető, festegető, rakosgató emberek definíció szerint a WoW játékosokhoz hasonló, hát, érdekes lények. A modellezés és a figurafestés természetesen kreatív elfoglaltság, és magas szinten csak igen kevesen űzik — egy hobbit pedig hadd ne annak alapján ítéljünk meg, hogy lehet-e vele nőket felszedni a Gellértben. Mára viszont eljutottunk oda, hogy félig-meddig mégis igazuk van. A Games Workshop annak idején nagyon eltalált termékekkel jött ki, a karikatúraszerű figurák zseniálisak voltak, elrejtett poénokkal tarkítva. Ezzel szemben a jelenlegi (pláne a jövőbeni) figurákat és szabályokat nézve nyilvánvaló, hogy a 14, de inkább a 12 éves korosztályt célozzák meg, és valószínűleg ugyanazt a marketingest/ gazdaságist/ dizájnert alkalmazzák, akik nemrég még Peter Jacksonnak dolgoztak, és a Gyűrűk Urás vécédeszkák piaci bevezetésén fáradoztak. A Warhammer Online-ról vagy a Mark of Chaosról ne is beszéljünk, mert ilyen direkt módon kevés cég rúg bele a saját rajongóiba.

Apropó ilyen direkt módon kevés stb stb. Most olvastam a következőt a Slashdot oldalain:
Made by dozens of fans over a period of several years and featuring impressive special effects, the feature-length Warhammer 40.000 epic DAMNATUS ranks among the most elaborate fan productions ever made — and yet may never see the light of day. Despite initially giving a go-ahead to the project, UK-based Warhammer franchise owner Games Workshop has come around to forbid distribution of the film just as it was being readied for release. What's more, they've amended their IP Policy to forbid any such projects in the future.

Na ilyenkor mondom azt, hogy egy kanyi vasat nem hagyok többet a GW-nél, és átszeretek az olcsóbb per igényesebb Privateer Press játékaiba, vagy ha már Warhammerezek, azt Reaper figurákkal oldom meg. Nem mintha a GW belerokkanna az általam képviselt vásárlóerő hiányába. Viszont az a vállalat, amelyik alapvetően a megszállottak pénzéből él, rosszul teszi, ha naponta leköpi a megszállottakat. Mondom ezt az n=2k darab sikertelen közgazdaságtan vizsgámmal együtt. Lassan el kéne kezdeni burn the heretic, kill the mutant, purge the unclean. Inda saját hauz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

17. javított, átdolgozott, bővített kiadás... Meg a f....mat beleverem, azt!

Névtelen írta...

A rohadt anyjukat, a francért kellett belefosni az egész káoszba? Mi az, hogy az Eye of terror időanomáliái miatt azt hiszik, hogy tegnap volt az eretnekség? Hisz pont az volt az egyik legnagyobb erősségük, hogy 10k éve harcolnak, és jó sokan ugye ettől be is kattantak! És mi van az alfa légióval pölö, akik nem is a szemben laknak, vagy teszem azt, a red corsairs-szal, akik nem is káoszosok, csak renegátok...?
A másik - bakker, mi az, hogy bármelyik seregbe lehet bármit vinni? És ha egy versenyen jön nekem valami buzi vérpisti, aki az alfa légiót telepakolja plague marine-okkal, horrorokkal, meg mondjuk slaanesh nagydémonával? És akkor még elkezd majd nekem röfögni, hogy "LoLrotfl n00b, de gyér, höhö, csak berzák egy káoszseregben, jééé, és a hülye még egyszínű vörös-bronzra is festette őket...!"

Jah. Visszahozták Eldradot. Gratulálok, Abaddon démonkardja valóban nem tud megölni egy csíra kis eldát, ha telibesújtja a két hegyes füle közt...


Bakker, de most komolyan. Előre látom, ahogy az alfa légió démonhadakat küld mindenkire, a khorne berzák, meg a thousand son-os sorcik egymást túlszárnyalva segítenek majd daemonetteknek, és hogy a plague marine-ok ellepik a Vasvitézeket...
A defilerről már ne is beszéljünk, meg az obliterátorokról, akiket max a Black Legion, meg a már említett Vasvitézek (Ja igen: Az Iron Warriors igenis Vasvitézek, és nem Vasharcosok, meg egyéb faszság!!!) használják!, Meg hogy elvették a Chaos Basilisket ... förtelem.

És a DoW2? Ezek szerint nem úgy lesz megoldva a rendházválasztási probléma, hogy a pcgaméban teszik különbözővé őket, hanem hogy a táblásban egyesítik?

A relic is elmehet a picsába, nem csak a GW.